Tormod Knutsen

9. kandidat

 

Menneskeskapte klimaendringer og overforbruk som belaster naturen ut over bærekraftige grenser er de to største utfordringene menneskeheten står overfor. I tillegg er en rettferdig økonomisk verdensordning og mindre forskjeller globalt og nasjonalt viktig for å møte disse to største utfordringene.

Jeg har vokst opp i en familie som var glad i natur og friluftsliv, og som hadde et nøkternt syn på forbruk, uten at vi hadde noen vanskelig økonomi. Reiser/camping, speider, skolekorps og skolelag var viktige aktiviteter.

Nedbygging av dyrket mark i Bærum der jeg vokste opp samtidig med gryende miljøbevissthet i samfunnet gjorde at jeg valgte studier på NTH, på linja som nå heter bygg og miljø, med hovedfag på arkitektavdelingen og masteroppgave om valg av utbyggingsområder i Bærum (mot bygging på dyrket mark).

Siden har jeg arbeidet 30 år med plan- og miljøsaker i kommuner og fylkeskommune samt konsulentfirmaer. Samtidig har jeg vært «måneskinnsdreng» og hatt ansvar for jord og bygninger på gården jeg kjøpte sammen med ekskona mi, og deltatt i dyrestell med gris, sau og hest. Nå er jeg pensjonist og «kårkall» for sønnen som har overtatt.

Jeg har i perioder vært aktiv i Senterpartiet, men meldte meg ut da Ola Borthen Moe var olje og energiminister. Dessuten har jeg vært tillitsvalgt på forskjellige nivåer i Tekna (sivilingeniørforeningen) og deltatt i Framtiden i våre hender, Naturvernforbundet og Attac.  Jeg ble våren 2015 bedt om å stå på MDG-lista i Larvik. Vi drev en aktiv valgkamp og kom inn i vippeposisjon med 2 kommunestyremedlemmer. Etter forhandlinger med alle partier gikk vi i samarbeide med SV, Sp, V og Ap på en klima- og miljøplattform. Dette begynner å gi resultater. Jeg sitter i kommunestyre, formannskap og er leder i miljø- og teknikkomiteen, samt noen mindre verv.

Det blir mye brek og lite ull ift klima og miljø fra de store partiene. Derfor er det viktig med et sterkt MDG på stortinget. Det vil jeg gjerne bidra til.